ovocné stromy

Ovocné stromy patria na každú záhradu

Ovocné stromy sú skupinou veľmi špecifických drevín, ktoré sa najčastejšie pestujú v záhradách, ovocných sadoch alebo alejach. Ovocné stromy sú obľúbené najmä preto, že prinášajú ovocie plné vitamínov, ktoré by malo byť súčasťou jedálnička každého človeka, a tiež nádherne doplnia vizuál záhrady.

Prečo pestovať ovocné stromy vo svojej záhrade?

Ovocné stromy nie len krásne doplnia záhradu, dodajú jej život, farby a harmóniu, ale tiež svojimi plodmi oživia váš jedálniček. Starostlivosť je pomerne jednoduchá, avšak vyžaduje si trpezlivosť a čas strávený či už samotnou výsadbou stromov, zalievaním, hnojením alebo zastrihávaním konárov, štepením a postrekovaním, no a na záver zaslúženým zberom šťavnatých plodov.

ovocné stromy - čerešňa
Ako by malo vyzerať vysádzanie ovocných stromov?

Vďaka ovocným stromom si môžete vychutnávať BIO ovocie takmer celoročne, pokiaľ sa rozhodnete ovocné plody aj uskladňovať. Na výber je niekoľko druhov ovocných stromov, ktorým sa darí v záhradách. Najčastejšie ľudia vysádzajú jablone, hrušky, čerešne či slivky alebo broskynemarhule.

Všetko to začína vysadením ovocného stromu, čo sa môže zdať ako relatívne jednoduchá záležitosť, avšak sadenie ovocných stromov je hotovou alchýmiou. Najskôr je potrebné vybrať ovocnému stromu vhodné miesto tak, aby mal dostatok miesta aj keď porastie do väčších rozmerov. Dôležité je pri výsadbe stromov zohľadniť aj klimatické podmienky, druh a vlhkosť pôdy na záhrade, a tiež si nezabudnúť preveriť odolnosť ovocného stromu voči škodcom a chorobám u odborníkov či predajcu. Pri výbere stromov do záhrady by ste si mali vyberať tie, ktoré pravidelne plodia kvalitné ovocie a sú odolné voči škodcom. Starostlivosť o ovocné stromy a zber ovocia vám tak bude prinášať radosť a pravdepodobne sa stane i vašim koníčkom.