stĺpové stromy

Stĺpové stromy sa tešia čoraz väčšej popularite

Stĺpové stromy si získali obľubu u čoraz viac pestovateľov najmä vďaka svojmu nízkemu vzrastu, bohatej úrodnosti a možnosti pestovania takmer kdekoľvek. Stĺpové stromy môžete pestovať ako na záhradke, tak i v aleji, na malých i veľkých priestoroch a dokonca i na balkóne v kvetináči.

Prečo pestovať stĺpové stromy?

Stĺpové stromy sú čoraz populárnejšie. Pestujú ich ako znalí pestovatelia, tak i bežní ľudia, ktorí nemajú dostatok priestoru na výsadbu klasických ovocných stromov. Stĺpové stromy si nevyžadujú veľký priestor na pestovanie, môžete ich vysadiť i do kvetináču a umiestniť na balkón či terasu. Vďaka stĺpovým stromom si čerstvé ovocie z jabloni, hrušky, broskyne, marhuli či višni a mnohých ďalších môžu odrhnúť z vlastného stĺpového stromu i ľudia žijúci v meste či tí, ktorí nevlastnia záhradku.

Stĺpové stromy nie sú príliš náročné na pestovanie a nevyžadujú si veľké rozstupy, môžete tak umiestniť viaceré druhy ovocných stĺpových stromov do kvetináčov vedľa seba alebo upustiť uzdu fantázii a stĺpové stromy kreatívne použiť ako jedlý živý plot či na predelenie častí záhrady. Najčastejšie sú takto vysádzané stĺpové stromy ako jabloň, čerešňa, hruška či slivka, ktoré sú zároveň tradičným ovocným, ktorému sa v našich klimatických podmienkach darí.

stĺpové stromy - marhuľa

Aké sú najčastejšie rozmery stĺpových stromov?

Pri stĺpových stromoch sa nemusíte obávať, že porastú do obrovských rozmerov. Stĺpové stromy sú typické svojim pomerne nízkym a štíhlym vzrastom, zhruba do výšky 2-3 m bez rozsiahlych konárov, čo je spôsobené genetikou stĺpových stromov, a tiež postavením na slabo-rastúcich podpníkoch. Vďaka ich akostnému vzrastu môžete šťavnaté ovocie zo stĺpových stromov oberať oveľa jednoduchšie a podľa potreby takéto ovocné stromy zastrihávať a upravovať.