vinič

Prečo sa oplatí pestovať vinič?

Vinič sa oplatí pestovať z niekoľkých dôvodov. Pestovať ho môžete ako na záhrade pri dome, tak i vo vinici či na pozemku pri chalupe či lesnej chatke. Vďaka viniču si budete pochutnávať na chutnom hrozne každý rok alebo si môžete dopestovať odrodu vhodnú i na výrobu vína. Výber viniča je len na vás.

 

Ako si vybrať vinič?

 

Vinič je lianovitá rastlina určená na produkciu hrozna pôvodom z oblasti Stredomoria. Plodmi viničabobule, ktoré sú známe lahodnou chuťou s vysokým obsahom cukru. Hrozno je ďalej možné konzumovať ako stolové hrozno alebo ho spracúvať na výrobu vína či iných alkoholických alebo nealkoholických nápojov. Podobne ako iné ovocné kríky si hrozno nevyžaduje príliš náročnú starostlivosť, samozrejme, zastrihávanie viniča a pravidelné oberanie jeho plodov či zabezpečenie dostatočnej výživy na jeho rast sú nutné.

Pri výbere viniča je potrebné sa zamyslieť na čo ho chcete využívať, vybrať si môžete z odrôd stolových na priamy konzum či z muštových odrôd vhodných na výrobu vína. V oboch kategóriách sa vinič ďalej delí na podkategórie podľa farby na biele, červené či ružové odrody.

 

vinič

 

Aké podmienky vyhovujú viniču?

 

Vinič je možné vysádzať ako v južnejších polohách, tak i v stredných polohách, pokiaľ mu dokážete zabezpečiť správne podmienky. Vinič podobne ako stĺpové stromy či drobné kríky si vyžaduje miesto chránené pred vetrom či silnými mrazmi. Vinič je citlivý na pokles teploty pod -20°C avšak je nenáročný na kvalitnú pôdu a vysádzať ho môžete takmer kdekoľvek či už na okraj záhrady, pomedzi ovocné stromy alebo ho nechať sa ťahať popri stene.