sadenice jahôd

Kedy začať vysádzať sadenice jahôd?

Sadenice jahôd môžete začať vysádzať už od polovice leta až zhruba do polovice septembra alebo sa rozhodnúť pre jarnú výsadbu sadeníc jahôd v období jarných mesiacov apríl až máj. Aby sa vysadeným jahodám vo vašej záhradke darilo budú potrebovať i vhodnú starostlivosť a nejaké to hnojivo.

 

Viete ako a kedy vysádzať sadenice jahôd?

 

Sadenice jahôd je potrebné vysádzať v období, kedy nehrozí zamrznutie ich koreňov a mimo dažďovej sezóny, kedy by mohlo korene sadeníc jahôd vyplaviť. Sadenice jahôd sa odporúča vysádzať najčastejšie v období polovice leta až do polovice septembra, čo závisí i od septembrového počasia, alebo sa môžete rozhodnúť pre jarnú výsadbu v období apríla až do konca mája. To ako sa bude sadeniciam jahôd dariť závisí od niekoľkých faktorov, ako od správnej starostlivosti a využívania vhodnej pôdy a hnojív na jahody, tak i od druhu sadeníc jahôd.

Na výsadbu si vyberajte len zdravý biologický materiál s deklarovaným pôvodom rastliny, ktoré zaručuje, že sadenice jahôd nie sú napadnuté vírusovými či mykoplazmatickými ochoreniami.

 

sadenice jahôd

Ako si zvoliť odrodu sadeníc jahôd a ako ich pestovať?

 

Pri výbere sadeníc jahôd je dôležité vedieť v akom termíne rodia, na výber sú raz ročne rodiace jahody, skoršie rodiace jahody, stredne skoré či stále rodiace jahody a mnohé iné. Sadenice jahôd musia mať bohatú dobre vyvinutú koreňovú sústavu, zdravé listy a nepoškodené terminálne púčiky. Takéto sadenice jahôd je možné vysádzať do odburinenej pôdy, ktorá je zásobená organickým hnojivom. Jahody môžete vysádzať i v blízkosti drobného ovocia či ovocných kríkov.